poniedziałek, 21 maja 2007
Sos jeżynowo- orzechowy
potrzebujemy:
- 500 g dojrzałych jezyn
- pół szklanki wyłuskanych orzechów włoskich
- 2 ząbki czosnku
- szczypta cynamonu
- 3 łyżki czerwonego, wytrawnego wina
- 2 łyżki soku z cytryny
- kilka gałązek zielonej kolendry
- szczypta ostrej papryki
- sól, cukier do smaku

1. Jerzyny przebrać, umyć, wycisnąć sok.
2. Dodać 1/4 szklanki przegotowanej, ostudzonej wody, wino, sok z cytryny, utłuczone włoskie orzchy, rozstarty na miazgę czosnek, posiekaną drobniutko kolendrę i paprykę. Doprawić sola i cukrem.
3. Sos jeżynowo- orzechowy podaje sie do pieczeni i drobiu.

Przpis pochodzi z książki "kuchnia Gruzińska" Grażyny Strumiłło- Miłosz
Zielony sos miętowy
Potrzebujemy:
- pół szklanki drobno posiekanych listków zielonej mięty
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki białego wytrawnego wina
- 1/4 szklanki przegotowanej wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- pół łyżkeczki utłuczonych ziarenek kolendry
- sól, czarny pieprz, cukier

1. Listki mięty starnnie umyć, posiekać, utrzeć drawnianą kulą w glinianej miseczce z posiekanym czosnkiem i utłuczonymi ziarenkami kolendry (lub po prostu zmiksować wszystko razem;))
2. Rozprowadzić winem, sokiem z cytryny i wodą. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.
3. Podawać najlepiej do potraw z baraniny.

Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Gruzińska" Grażyny Strumiłło- Miłosz
Sos pikantny paprykowy
Potrzebujemy:
- 3 duże strąki czerwonej, słodkiej papryki
- 1 małą, ostrą papryczkę
- 2 ząbki czosnku
- 3/4 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
- kilka gałązek zielonej kolendry
- sól, czary pieprz, cukier do smaku

1. Paprykę umyć, usunać gniazda nasienne, przepuścić przez maszynkę razem z czosnkiem i zieloną koledrą (lub po prostu zmiksować/zblendować)
2. Wymieszać z winem, doprawić solą, pieprzem, cukrem.
3. Podawać do mies i drobiu na zimno.

Przpis pochodzi z książki: "Kuchnia Gruzińska" Grażyny Strumiłło- Miłosz
Szparagi z orzechami
Potrzebujemy:
- pół kg szparagów
- pół szklanki wyłuskanych orzechów włoskich
- 1 cebulę
- 2 ząbki czosnku
- duży pęczek koperku
- kilka gałązek zielonej kolendry, bazylii i mięty
- sok z cytryny
- 1 łyzka cukru

1. Szparagi oczyścić, umyć, pokrajać na nieduże kawałki, zalać osoloną i ocukrzoną wodą i postawić na ogniu, uważajac aby szparagów nie przegotować, gdyż wówczas stracą aromat.
2. Gdy będą miękkie wyjac na durszlak, odsączyć.
3. Orzechy utłuc razem z czosnkiem w moździerzu, dodać drobno posiekaną cebulę, zieleninę, sok z cytryny, cukier, sól.
4. Wymieszać ze szparagami, wyłożyć na półmisek, posypać posiekanym koperkiem.

Przepis pochodzi z książki: "Kuchnia Gruzińska" Grażyny Strumiłło- Miłosz
12:59, felicity21 , vega
Link Dodaj komentarz »
Tołma z kabaczków
Potrzebujemy:
- ok. 1 kg kabaczków
- 400g mielonego mięsa (najlepiej pół na pół wieprzowe z wołowym)
- 1 jajo
- 2 duże cebule
- pół szklanki podgotowanego ryżu
- 3-4 ząbki czosnku
- 400 g pomidorów
- 2 papryki
- 1 szklanka posiekanej zieleniny ( pietruszka, koperek, bazylia, cząber estragon)
- 100 g słoniny
- 2 łyżki tłuszczu
- pół łyżeczki ostrej, sproszkowanej papryki
- 1 łyżeczka tymianku
- pół łyżeczki cynamonu
-  sól, czarny pieprz
-  1 szklanka jogurtu
- 2 łyżeczki cukru

1. Kabaczki umyć, obrać ze skóry, przekrajać a połowę, usunać miąższ z pestkami.
2. Mięso wymieszać z ryżem, jajem, dodać jedną drobno posiekaną cebule, połowę zieleniny, przyprawy ziołowe. Doprawić solą, pieprzem i papryką.
3. Kabaczki pososlić wewnątrz i zewnątrz i napełnić przygotowanym nadzieniem.
4. W naczyniu żaroodpornym położyć plasterki słoniny, a na nich kabaczki.
5. Pomidory naciąć, sparzyć wrzątkiem, usunąć skórkę, pokrajać na ćwiartki; paprykę- w cienkie paseczki; cebulę- w plasterki.
6. Kabaczki obłożyć warzywami, pozypać drobno siekanym czosnkiem, pozostała posiekaną zieleniną, solą i pieprzem, podlać roztopionym tłuszczemi wstawić do nagrzanego piekarnika. W czasie pieczenia, od czasu do czasu, podlewać wodą. Piec 40-50 min w temp. ok 180 stC.
7. Podawać z jogurtem doprawionym cukrem i cynamonem.

Przepis pochodzi z ksiażki "Kuchnia Gruzińska" Grażyny Strumiłło- Miłosz
12:47, felicity21 , obiadek
Link Dodaj komentarz »
piątek, 04 maja 2007
WANILIOWE MUFFINY Z DŻEMEM
Potrzebujemy:
- 1 ½ szklanki mleka
- 1 ½ szklanki cukru
- 1 laska wanilii
- 2/3 szklanki oleju roślinnego
- 2 jajka
- 3 ½ szklanki mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ szklanki dżemu malinowego

Do maczania muffinów:
- 120 g stopionego masła
- ½ szklanki cukru
- ½ łyżeczki cynamonu

1. Nagrzać piekarnik do temperatury 180st.C Na małym ogniu podgrzewać przez 15 minut mleko z pesteczkami, wyskrobanymi z wanilii i strączkiem wanilii, aby mleko przeszło waniliowym smakiem i aromatem. Wyjąć strączek wanilii i odstawić mleko do wystygnięcia w temperaturze pokojowej.
2. Kiedy mleko wystygnie, dodać cukier, jajka i olej, wymieszać trzepaczką. Wsypać na sitko mąkę, proszek do pieczenia, gałkę muszkatołową, sól i cynamon, przesiać razem do osobnej miski.
3. Dodać do mleka, wymieszanego z jajkami i olejem i mieszać, aby składniki się połączyły, jednak nie rozbijać na zbyt jednolitą masę (mają pozostać grudki). Natłuszczone foremki do muffinów wypełnić ciastem do 2/3 wysokości. 4. Dżem malinowy wymieszać, aby był bardziej płynny. Łyżkę dżemu umieścić pośrodku każdego muffina. Wlać do foremek na wierzch pozostałe ciasto.
5. Piec 35 do 45 minut, aż muffiny staną się złocisto-brązowe. Po wyjęciu z piekarnika odstawić muffiny w foremce na 15 minut, a następnie obrócić foremkę do góry dnem, wyjąć muffiny i zostawić, aby całkiem wystygły.
6. Posmarować czubki muffinów roztopionym masłem i zanurzyć w cukrze, wymieszanym z cynamonem.

Muffiny można przechowywać 2-3 dni w szczelnym pojemniku lub zamrozić i przed podaniem odgrzewać w kuchence mikrofalowej.

Wydajność: 12 duzych muffinów

Przepis pochodzi z programu "Na słodko 2"

Rosół/ Bulion drobiowy
Banalnie proste? Nie dla wszystkich;)
podstawowa różnica:
- bulion jest bardziej esoncjonalny od rosołu (wywaru) dzieje się tak wtedy gdy składniki są gotowane w mniejszej ilości wody w wypadku rosołu.
- gdy będziemy bardzo długo gotować kości na wywar po ostygnięciu może się wytworzyć z niego coś w rodzaju delikatnej galarety. Nie należy się jednak tym martwić, ponieważ to właśnie z kości wygotował sie kolagen. Przejdzie on w stan płynny po podgrzaniu go;).
- Gdy gotujemy rosół np. wołowy należy wybrać mięso z dużą ilości włókien i powięzi, ponieważ to one "puszczą" w trakcie gotowania cały smak

Potrzebujemy:
- 1 kurczaka/ Skrydełka/ nogi/ porcje rosołowe
- 3-4 marchewki
- 1-2 pietruszki
- pół selera
- 1 mały por (lub pół dużego)
- 1-2 cebule
- 1 łodyżka selera naciowego (taka mała wariacja)
- 1-2 liście laurowe
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego
- kilka zierenek pieprzu ziarnistego
- sól, pieprz

1. Dokładnie umyć mięso, a następie włożyć je do garnka z zimna wodą. Dodać przyprawy, przykryć i gotować.
2. W tym czasie umyć, oczyścić i obrać naczynia. Pora zwiazać nitką.
3. Gdy mięso będzie na wpół miękkie (jeśli gotujemy na korpusach to np. po 40-50minutach) dodać warzywa. Gotować do miękkości. (zwykle jest tak, że oba skąłdniki "dochodzą" w tym samym czasie.
4. Gotowy rosół przecedzić. W razie potrzeby włoszczyznę pokroić lub dorzucić do wywaru w całości. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
5. Podawać z ugotowanym makaronem (albo ugotować na nim coś przepysznego;))

Z punktu technlogicznego rosół gotuje się trochę inaczej, ale we własnej kuchni nie musimy przestrzegać norm gastronomicznych;)
Powodzenia!
00:36, felicity21 , zupy
Link Dodaj komentarz »
Obieranie pomidorów ze skórki
1. Skórkę pomidora nacinamy dookoła, na krzyż.
2. Zalewamy go wrzątkiem z obu stron (lub wkładamy do naczynia z wrzątkiem)
3. Krótko hartujemy poprzez zalanie go zimną wodą.
4. teraz możemy łatwo i bez problemu ściągnąć z pomidorów skórkę.
Duszone żołądki kurczaka z ziemniakami
Potrzebujemy:
- 500g żołądków z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 2 pory
- 600g ziemniaków
- 2 gałązki estragonu lub tymianku
- 3 łyżki oleju
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- 200ml rozołu z kury
- 3 pomidory
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku

1. Z żołądków usunąć tłuste obrzeża, umyć je zimną wodą, osuszyć i pokroić w cienkie paseczki. Czosnek obrać i drobno posiekać. Pory oczyścić, umyć i pokroic w krążki. Ziemniaki umyć, obrać, umyć i pokroić w małą kostkę. Zioła umyć i poobrywać listki z gałązek.
2. W dużej patelni rozgrzać olej i obsmażyć w nim silnie żołądki. Dodać ziemniaki, pory, czosnek, zioła i mieszjąc smażyć razem około 2 minut.
3. Przyprawić solą i pieprzem, dodać rosół. Wszystko zagotować i dusić pod przykryciem około 20 minut.
4. W tym czasie ściągnąć z pomidorów skórkę i pokroić je w kostkę. Dodać do żołądków, raz zagotować, doprawić solą i pieprzem. Podawać posypane koperkiem.

porcje: 4; 1 porcja zawiera: 370kcal/1560kJ, 30g białka, 16g tłuszczu, 22g węglowodanów.

Przepis pochodzi z książki: "Smakowite potrawy z kurczaków" wyd. Diogenes
Piersi kurczaka w sosie winno- śmietanowym
Potrzebujemy:
- 6 szalotek
- 4 filety z piersi kurczaka (po 150g każdy)
- sól, świeżo zmielony biały pieprz
- 250g białych winogron bez pestek
- 40g masła
- 1/8l białego wina
- 1/8l rosołu z kury
- 4 gałązki tymianku cytrynowego/ zwykłego tymianku
- 100g gęstej śmietany
- 1 łyżka soku z cytryny

1. Szalotki obrać i posiekać. Filety z piersi kurczaka opłukać zimna wodą i osuszyć, posypać solą i pieprzem. Winogrona umyć pod zimną wodą, oderwać owoce i przekroić na półówki.
2. Masło rozgrzać w dużej wysokiej patelni, zeszklić w nim szalotki. Potem dodać filety z piersi kurczaka i smażyć je z każdej strony około 5 minut. Zalać winem i rosołem i dusić pod przykryciem na słabym ogniu 15- 20 minut.
3. Mięso wyjąć z patelni i pozostawić w ciepłym miejscu. Winogrona włożyć do sosu i zostawić w nim na 4 minuty na średnim ogniu. Z gałązek tymianku poobrywać listki i posiekać je. Domieszać do sosu gęstej śmietany o soku z cytryny. Zagotować i doprawić do smaku, po czym podać do filetów z piersi kurczaka.
4. Do tego dania pasuje np. ryż ugotowany na sypko/ ugotowany na parze lu makaron wstążkowy i duszona marchewka albo koper włoski.

Porcje: 4; na 1 porcję przypada: 410kcal/1720kJ, 37g białka, 18g tłuszczu, 13g węglowodanów.

Przepis pochodzi z ksiażki "Smakowite potrawy z kurczaków" wyd. Diogenes
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7
adopt your own virtual pet!
Destination Poland